Willem III voor Naarden - Modelfiguren

Nederlandse Stichting voor Modelfiguren

Ga naar de inhoud
Actueel 2017
Nieuwe set figuren: Stadhouder Willem III voor Naarden

6 december 2017 - Onze najaarsbijeenkomst in Naarden was een mooie aanleiding om na Willem de Zwijger en koningin Wilhelmina, weer eens een van de Oranjes uit te brengen in onze figurenserie "beroemde Nederlanders" in 54mm. Stadhouder Willem III speelde immers een niet onbelangrijke rol bij de herovering van die stad op de Fransen in het najaar van 1673.

Met een knipoog naar de bekende schoolplaat van Jan Hoynck van Papendrecht heeft de stichting in 1985 reeds een setje platte figuren uitgegeven die de stadhouder, geflankeerd door een waterbouwkundig ingenieur moet verbeelden. Nu is Willem III met adviseur ook verkrijgbaar in 54mm.
De prent van Van Papendrecht laat een flamboyant geklede stadhouder zien: kanten kraag, goudkleurige sjerp en een grote verenbos op de hoed. Omdat het van Van Papendrecht bekend is dat hij terdege onderzoek deed alvorens iets op papier te zetten en ook eigentijds afbeeldingen, zoals de  etsen van de hand van Romeyn de Hooghe een soortgelijk beeld van onhandig grote mouwomslagen en laarzen met veel te brede kappen geven, hebben we getracht de schoolplaat zo veel mogelijk te benaderen.
Deze set is vanaf nu beschikbaar via onze webshop.

Met Willem III komt er voorlopig een einde aan de serie BN'ers in 54mm.

Geef je op voor onze nieuwsbrief
Terug naar de inhoud